Βιογραφικό Χαράς Σφέτσα

Η Χαρά Σφέτσα είναι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία και την ψυχοθεραπεία παιδιών μέσω παιχνιδιού. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, στο Goldsmiths College, University of London, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην επικοινωνία: MA in Transnational Communications, το 2004. Έχει δουλέψει με επιτυχία για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, στο χώρο της επικοινωνίας. Από το 2017 το ενδιαφέρον της έχει στραφεί κυρίως στην ψυχολογία παιδιών. Έχει εξειδικευτεί στις ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες παιδιών, τα προβλήματα συμπεριφοράς και τη βελτίωση της σχέσης γονέα – παιδιού, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο ως θεραπευτικό μέσο το παιχνίδι. 

Πιο συγκεκριμένα, εργάζεται με παιδιά που παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, δυσκολία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον, προβλήματα κοινωνικοποίησης, επιθετικότητα, φοβίες ή αλλαγή στη συμπεριφορά ύστερα από ένα διαζύγιο ή απώλεια κοντινού τους προσώπου, όπως επίσης και προβλήματα δεσμού (attachment issues). 

Είναι πιστοποιημένη Παιγνιοθεραπεύτρια (Tr. Playtherapist), Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού (Certified Practitioner in Therapeutic Play Skills) από τον διεθνή οργανισμό Παιγνιοθεραπείας Play Therapy International και πιστοποιημένη Σύμβουλος Γονεϊκότητας από το Attachment Parenting International. 

Επιπλέον, έχει εκπαιδευτεί στο μοντέλο Theraplay, από το Ινστιτούτο Theraplay του Καναδά. Το thera play είναι θεραπευτική παρέμβαση με βάση το παιχνίδι που εφαρμόζεται για τη βελτίωση της σχέσης γονέα- παιδιού και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και σε περιπτώσεις υιοθεσίας – αναδοχής

Η επιμόρφωσή της είναι συνεχής και περιλαμβάνει πληθώρα μετεκπαιδεύσεων σε θέματα που αφορούν την Παιδοψυχολογία βρέφους, παιδιού και εφήβου, την Ψυχοπαθολογία παιδικής και εφηβικής ηλικίας, τη Νευροβιολογία και τη Συμβουλευτική στο σχολικό πλαίσιο και σε γονείς. Έχει κάνει την πρακτική της στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών στο Ελληνικό, ενώ έχει εργαστεί εθελοντικά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί. 

Αυτό που την εμπνέει και την παρακινεί, είναι το αποτύπωμα της καθημερινής της υποστήριξης σε παιδιά και γονείς. Μέσα από τη συμβολή της σε αυτή τη διαδικασία, πιστεύει ότι συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για το παιδί, για το περιβάλλον του, για τον κόσμο όλο. 

Η Χαρά Σφέτσα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και εγγεγραμμένη στον υψηλά διαπιστευμένο κατάλογο Play and Creative Arts Therapists (https://playtherapyregister.org.uk). Ασκεί το επάγγελμα της Ψυχολόγου ιδιωτικά στο γραφείο της στο Κουκάκι, προσφέροντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες παιγνιοθεραπείας, theraplay συναντήσεις γονέα και παιδιού, αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη σε γονείς και βρίσκεται συνεχώς υπό εποπτεία στα μοντέλα που εφαρμόζει. Επιπλέον,  συνεργάζεται με εξειδικευμένα κέντρα ειδικών θεραπειών και σχολεία. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τα σχολεία: Παιχνιδαγωγείο και Dorothy Snot. Mάλιστα, είχε την τιμή να προσκαλεστεί ως εισηγήτρια στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για το παιχνίδι που διοργάνωσε το Dorothy Snot στην Ελλάδα (https://www.playonathens.com). 

Τα σχόλια έχουν κλείσει.