Βιογραφικό Φιλιώς Τσουκαλά

Η ψυχολόγος Φιλιώ Τσουκαλά σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris 7 Denis Diderot στο Παρίσι, όπου μελέτησε στη διατριβή της πτυχές της ψυχογενούς ανορεξίας και βουλιμίας. Έχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία ομάδας, οικογένειας και ζεύγους στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας (εκπαιδευτικό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας), ενώ είναι συστηματικά σε εποπτεία ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, παρακολουθεί σεμινάρια και εκπαιδεύσεις σε διάφορους τομείς της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής. Tα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει σειρές μαθημάτων της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας πάνω στις διαταραχές προσωπικότητας, στην κατανόηση και θεραπεία των κρίσεων πανικού, στην ψυχική οικονομία των εθισμών, καθώς και στις διατροφικές διαταραχές. Επίσης, έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο θεραπείας ψυχικού τραύματος με οφθαλμικές κινήσεις, γνωστή ως E.M.D.R. Έχει ακόμα εκπαιδευτεί στην διάγνωση και συμβουλευτική παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, από την ΕΨΥΠΕ (Εταιρία για την Ψυχική Υγεία του Παιδιδιού και του Εφήβου).

Ψυχοθεραπευτική δουλειά

Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια βλέποντας ατομικά περιστατικά, ομάδες, οικογένειες και ζευγάρια. Εργάζεται κυρίως με ενήλικες που παρουσιάζουν ποικίλα αιτήματα. Η θεραπεία μπορεί να είναι βραχεία και να εστιάζει στην υποστήριξη και αντιμετώπιση μιας δύσκολης φάσης του/της θεραπευόμενου/ης ή να είναι μακρόχρονη και να αποσκοπεί στην ενδοσκόπηση και στην ψυχική αλλαγή.

Οι ομάδες είναι είτε θεματικές, δηλαδή αφορούν άτομα με συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά, είτε αφορούν γενικό πληθυσμό με αίτημα αυτογνωσίας ή/και θεραπείας. Μελετά και εργάζεται ειδικά σε θέματα που αφορούν την υπογονιμότητα και τη μετάβαση στη μητρότητα, καλύπτωντας το φάσμα των συναισθηματικών δυσκολιών της λοχείας.

Εργάζεται επίσης τόσο με ζευγάρια που επιθυμούν να βελτιώσουν τη σχέση τους όσο και με ζευγάρια γονέων που σχεδιάζουν να χωρίσουν και αναζητούν από κοινού τον καλύτερο τρόπο φροντίδας των παιδιών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Έχει κάνει ομιλίες για θέματα που αφορούν τον γονεϊκό ρόλο, προβλήματα στην οικογένεια, την ενδοοικογενειακή βία, την εργασιακή ζωή, τις διατροφικές διαταραχές κ.λπ. ως προσκεκλημένη συλλόγων γονέων, σωματείων εργαζομένων και άλλων φορέων.

Εργασία στη συμβουλευτική, στην εκπαίδευση και την έρευνα

Έχει εργαστεί στον Συμβουλευτικό Σταθμό Αθήνας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) παρέχοντας συμβουλευτική σε γυναίκες. Στα πλαίσια της συνεργασίας της με τον φορέα έχει επίσης εργαστεί στο Κέντρο Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στον Πειραιά.

Συναργάζεται ως εκπαιδεύτρια με το Athenian College όπου διδάσκει μαθήματα συμβουλευτικήςσε πληθυσμούς που υφίστανται κοινωνικές διακρίσης και συμβουλευτική Ζεύγους. Έχει διδάξει μαθήματα ψυχολογίας σε δημόσια ΙΕΚ κι έχει συνεργαστεί με διάφορους κλινικούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Έχει εκπονήσει μελέτη στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας προγράμματος EQUAL για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών (www.koinoniko-orario.gr/pg/method.pdf), ενώ είναι πιστοποιημένη από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ) ως στέλεχος παροχής συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Στο 7ο παιδοψυχιατρικό συνέδριο συμμετείχε με δύο αναρτημένες ανακοινώνσεις: Πάνω στην ψυχογενή ανορεξία στις έφηβες και σχετικά με τα συμπτώματα “επιλόχειας κατάθλιψης” σε νέους μπαμπάδες (κοινή ανακοίνωση με την Ήρα Λαμπίρη). Στο ψυχαναλυτικό συνέδριο με θέμα: “Σύγκρυση και συμφιλίωση στις ομάδες, το ζευγάρι, την οικογένεια και την κοινωνία” συμμετείχε με αναρτημένη ανακοίνωση με τίτλο: από την συγχώνευση στην αυτονομία, μια προσωπική διαδρομή σε μία κοινωνία σε κρίση”

Ως σύμβουλος απασχόλησης και ψυχοκοινωνικής στήριξης ανέργων έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ο Δήμος Βούλας. Τα προηγούμενα χρόνια εργάστηκε στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας παρέχοντας συμβουλευτική σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, μετανάστες και άτομα που ανήκουν σε ειδικές πολιτισμικές ομάδες (κυρίως Ρομά).

Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα «Καλλιρρόη – δράσεις συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού με την οπτική του φύλου». Στο πρόγραμμα αυτό εργάστηκε ως εισηγήτρια και εμψυχώτρια βιωματικών εργαστηρίων με σπουδάστριες και σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ στην Αττική και στην περιφέρεια.

filiotsoukala@endynamei.gr

Τα σχόλια έχουν κλείσει.