Ο τραυλισμός “χτυπά” ένα στα 20 παιδιά

Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας και κάποια από αυτά μπορεί να εδραιώσουν έναν μόνιμο τραυλισμό, ο οποίος να τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή. Οι διαταραχές της ροής της ομιλίας (τραυλισμός) δεν αφορούν μόνον παιδιά αλλά και ενήλικες.

Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά κυρίως με επαναλήψεις συλλαβών, λέξεων και φράσεων, επιμηκύνσεις φθόγγων και ορισμένες φορές με αντανακλαστικές συσπάσεις (τικ) των μυών του προσώπου και του σώματος. Συναισθηματικά ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα ντροπής και απόρριψης, φόβο και αποφυγή της λεκτικής επικοινωνίας. Κοινωνικά τα πρόσωπα που τραυλίζουν μπορεί να γίνουν αντικείμενο κοροϊδίας, απομονώνονται ή αποκλείονται από επαγγελματικές θέσεις.

Με στόχο την ενημέρωση για τις διαταραχές του λόγου, την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους και με αφορμή την 6η Μαρτίου- Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας-, της οποίας το φετινό θέμα είναι «Οι διαταραχές ροής της ομιλίας – τραυλισμός», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών διοργανώνει έως και το τέλος του μήνα σειρά δραστηριοτήτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, λογοπεδικοί θα εξετάζουν σήμερα παιδιά για την ανίχνευση των διαταραχών του λόγου και της επικοινωνίας στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τις Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες.

πηγή:ΑΜΠΕ

 

Κατηγορίες : Γονείς, Παιδιά, Συνέδρια, Ψυχοθεραπεία, Ψυχολογία
Ετικέτες : , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.