Θεραπεία Εφήβων

Η εφηβεία αποτελεί μια δύσκολη περίοδο μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Διακρίνεται από κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως οι ραγδαίες αλλαγές σε σωματικό επίπεδο που μπορεί να βιωθούν από τους έφηβους σαν παράξενες ή όχι επιθυμητές, αλλαγές στον τρόπο που σχετίζονται μεταξύ τους τόσο ως προς το ίδιο φύλο όσο και ως προς το αντίθετο, απορίες σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική ζωή, δυσκολία στην επιλογή του επαγγέλματος, αυξημένο άγχος τόσο σε σχέση με την ύπαρξή τους όσο και για το σχολείο και τις εξετάσεις, έντονα συναισθήματα μοναξιάς, απότομες αλλαγές στη διάθεση, αισθήματα βίας ή έντασης, ντροπή.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως η εφηβεία είναι μια περίοδος κρίσης. Είναι όμως ταυτόχρονα και η περίοδος, όπου τα άλυτα ή τα προβληματικά σημεία της παιδικής ηλικίας επανέρχονται στην επιφάνεια. Έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία να λυθούν ή να γίνουν τα μόνιμα προβλήματα που θα μας ακολουθούν σ’ όλη τη ζωή, μέχρι να αποφασίσουμε να τα λύσουμε.

Γι’ αυτό είναι ουσιώδες αν ένας έφηβος αισθάνεται δύσκολα με κάτι, αν κάτι τον ενοχλεί επίμονα,  να απευθυνθεί σε ειδικό.

Μέσα από μια ατομική ψυχοθεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο οι δυσκολίες όσο και το άγχος που τις συνοδεύει, και να μιλήσουν ανοιχτά οι έφηβοι με έναν ενήλικα της εμπιστοσύνης τους όπου το απόρρητο τους προστατεύει για όλες τις απορίες τους.

Μερικές φορές ενδείκνυται οι έφηβοι να συμμετέχουν σε ομαδικές συνεδρίες έτσι ώστε να μπορούν να συζητούν με τους συνομιλήκους τους όλα όσα τους φοβίζουν και τους προβληματίζουν νιώθοντας ταυτόχρονα μέλος μιας ομάδας με την οποία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, παρουσία ενός ενήλικα ικανού να εμπεριέξει τα άγχη τους και να τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς μεταφράζονται όλες οι αλλαγές που βιώνουν στη ζωή τους.

 

* Συνεδρίες ψυχοθεραπείας με έφηβους πραγματοποιεί η  Ήρα Λαμπίρη

Τα σχόλια έχουν κλείσει.