Ψυχοσωματικές Παθήσεις

Το Εν δυνάμει προσφέρει ένα πλαίσιο ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων ψυχοδυναμικής προσέγγισης ψυχοσωματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η ακμή, οι ημικρανίες, οι αϋπνίες, η σπαστική κολίτιδα, η νόσος του Κρον κ.λπ.

Στόχος των ψυχοθεραπευτικών αυτών παρεμβάσεων είναι η αντιμετώπιση του ασθενούς ως ψυχοσωματικής ολότητας, προκειμένου να καταδειχτεί η διάδραση του σώματος και της ψυχής, καθώς και να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα ψυχικά παθογενετικά αίτια της ψυχοσωματικής του πάθησης.

Πράγματι, η εμφάνιση και η εξέλιξη (ίαση, υποτροπή, επιδείνωση) μιας ψυχοσωματικής πάθησης δεν είναι ανεξάρτητες της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου που πάσχει από αυτή, αλλά αντηχούν δύσκολες καταστάσεις, όπως το στρες, το άγχος, η απώλεια, το πένθος, ο θυμός κ.ά., τις οποίες ο πάσχων δυσκολεύεται να διαχειριστεί ψυχικά ή ακόμα και να λεκτικοποιήσει, με αποτέλεσμα να εγγράφονται στο σώμα του με τη μορφή ενός ψυχοσωματικού συμπτώματος.

Πέραν των δύσκολων αυτών καταστάσεων και των αρνητικών συναισθημάτων που τις συνοδεύουν, και που βλέπουμε να λειτουργούν ως γενεσιουργές αιτίες μιας ψυχοσωματικής πάθησης, η εμφάνιση μιας τέτοιας πάθησης στο επίπεδο του σώματος (δερματικές παθήσεις, γαστρεντερικές παθήσεις κ.λπ.) έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ψυχισμό του πάσχοντος ατόμου. Αισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός ή η ντροπή συνοδεύουν συχνά μια ψυχοσωματική πάθηση και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη), αλλά και να μεταβάλουν σημαντικά τη ζωή του ασθενούς (κοινωνική απόσυρση).

Το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο που προτείνει το Εν δυνάμει παρέχει τη δυνατότητα της συμβολικής (λεκτικής) διαπραγμάτευσης του πραγματικού που αγγίζει το σώμα του ασθενούς, μέσα από την έκφραση και την επεξεργασία των συναισθημάτων του, προκειμένου να τον βοηθήσει να θεραπευτεί από το ψυχοσωματικό σύμπτωμα ή να μάθει να συμβιώνει αρμονικά με αυτό.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.