Θεραπεία Διατροφικών Διαταραχών

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής χαρακτηρίζονται από πολύ έντονα συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές που σχετίζονται κυρίως με τη διατροφή, προκαλώντας σημαντικούς κινδύνους για τη σωματική και την ψυχική υγεία των ανθρώπων που πάσχουν.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχικές παθήσεις που εμπλέκουν τόσο το ίδιο το σώμα όσο και την εικόνα που έχουν οι ασθενείς γι’ αυτό. Συχνά οι πάσχοντες υποφέρουν από συναισθήματα κατάθλιψης και ενοχής και οδηγούνται σε κοινωνική απομόνωση και εμμονική ενασχόληση με το φαγητό, συμπεριφορές που δυσκολεύουν τη συναισθηματική και κοινωνική ζωή τους.

Η θεραπεία αποσκοπεί αφενός στον περιορισμό των κινδύνων για την υγεία και αφετέρου στην απελευθέρωση από αυτόν τον φαύλο κύκλο σκέψεων, ενεργειών και συναισθημάτων. Αποτελεί μια ευκαιρία να αποκατασταθεί η εικόνα του εαυτού με έναν πιο συνολικό τρόπο και να δημιουργηθούν νέες, πλουσιότερες σχέσεις με τους άλλους.

Στο Εν Δυνάμει η ομάδα ψυχολόγων  παρέχει ατομική θεραπεία ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης και ομαδική εικαστική θεραπεία.

Κατηγορίες διατροφικών διαταραχών

Η ψυχογενής ανορεξία παίρνει τη μορφή του περιορισμού τροφής σε δραματικό βαθμό, οδηγώντας σε πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Χαρακτηρίζεται από εμμονή σε σχέση με τη μέτρηση των θερμίδων, μπορεί να συνοδεύεται από εμετούς ή και χρήση καθαρτικών και από έντονη σωματική άσκηση.

Η ψυχογενής βουλιμία περιλαμβάνει επεισόδια κατά τα οποία γίνεται κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής που ακολουθείται από εμετούς ή/και χρήση καθαρτικών. Παρότι οι ασθενείς καταφέρνουν να διατηρήσουν «κανονικό» σωματικό βάρος, δημιουργούνται σοβαρές σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις.

Η ψυχογενή υπερφαγία χαρακτηρίζεται από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, όπως και η βουλιμία, αλλά χωρίς την πρόκληση εμετού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται τις περισσότερες φορές το σωματικό βάρος.

* Συνεδρίες για τις διατροφικές διαταραχές πραγματοποιούν η  Ήρα Λαμπίρη και η Φιλιώ Τσουκαλά

Τα σχόλια έχουν κλείσει.