SOS για 210 μονάδες, 36.500 ασθενείς, 3.050 εργαζομένους

 

sos.domesΣε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 το πρωί μπροστά από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε επίσημη καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη Βουλή, τον Συνήγορο του Πολίτη και όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις για την Ψυχική Υγεία καλούν οι φορείς τού «Αργώς» (Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας).

Αντιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειώσει κατά 37 εκατ. ευρώ τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό των φορέων που ανήκουν στο δίκτυο.

Μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, αλλά και σε χθεσινή επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό ότι: «Εγγραφο-σοκ του υπουργείου Οικονομικών στις 26.8.2011 οδηγεί χωρίς καμία προειδοποίηση και συνεννόηση σε άμεσο κλείσιμο 210 κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα), που λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τύχη των 1.500 ασθενών που φιλοξενούνται και δέχονται υπηρεσίες στις στεγαστικές δομές, καθώς είτε θα βρεθούν στον δρόμο χωρίς φροντίδα, ή θα χρειαστεί να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία, καθώς και των περίπου 35.000 ασθενών που παρακολουθούνται από τις κινητές μονάδες σε όλη την επικράτεια. Το κλείσιμο συνεπάγεται βέβαια και την απόλυση 3.050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, καθώς στα ΝΠΙΔ δεν υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, όπως οι μετατάξεις ή η “εφεδρεία”, που συζητούνται αλλού…».

Οι φορείς αυτοί υλοποιούν εδώ και 30 χρόνια σχεδόν ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος «Ψυχαργώς» και έχουν αναλάβει ένα σημαντικό μέρος των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι Μονάδες αυτές έχουν μια πανελλαδική διασπορά και σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν αυτόνομα ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. οι κινητές μονάδες σε Φωκίδα, Κυκλάδες, Εβρο, Κεφαλονιά και Κοζάνη).

Οι φορείς του δικτύου «Αργώς» ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Υγείας, με ακύρωση της περικοπής των 36,8 εκατ. ευρώ, τον ακριβή προσδιορισμό τής από ‘δώ και πέρα στρατηγικής και την εξασφάλιση της συνέχισης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της παροχής ποιοτικής φροντίδας στους ψυχικά πάσχοντες.

Ελ.Καζ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Κατηγορίες : Εργασία, Ισότητα, Ψυχολογία
Ετικέτες : Καμία

Μία απάντηση στο SOS για 210 μονάδες, 36.500 ασθενείς, 3.050 εργαζομένους

  1. Πίνγκμπακ: Η άλλη άποψη για το κόψιμο της χρηματοδότησης των ΜΚΟ | για μια κριτική και ριζοσπαστική ψυχολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.