Ψυχόδραμα και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά

12170746_10153835738167573_366706752_nΣτις μέρες μας που ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πολύ πιεστικός  και γρήγορος, πολλές φορές επιβάλλουμε στα παιδιά μας να καταστείλουν τον αυθορμητισμό και την δημιουργική τους έκφραση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο να αναπτύξουν είτε διάφορα συναισθηματικά προβλήματα είτε  και προβλήματα συμπεριφοράς, αφού δεν τους δίνουμε την δυνατότητα να εκφορτιστούν και να εκτονωθούν αυθόρμητα και δημιουργικά.

Στο Εν Δυνάμει, θα πραγματοποιούνται ομάδες θεατρικού παιχνιδιού και ψυχοδράματος για παιδιά όλων των ηλικιών με δραστηριότητες προσαρμοσμένες κάθε φορά στην ιδιαίτερη αναπτυξιακή φάση του κάθε παιδιού. Οι ομάδες αυτές θα έχουν τους εξής στόχους :

  • την ανάπτυξη και την έκφραση της ιδιαίτερης προσωπικότητας κάθε παιδιού
  • την έκφραση και την καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων του
  • την εκμάθηση και την σύναψη υγιών σχέσεων με τους άλλους γύρω του
  • την επίλυση προβλημάτων όπως επιθετικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έντονο αίσθημα ντροπής
  • την ανάπτυξη της κοινωνικότητας του
  • την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας του

Αν παρακολουθήσουμε τον τρόπο που  τα παιδιά παίζουν (ομαδικά αλλά και ατομικά), θα παρατηρήσουμε ότι πολλές φορές, τους αρέσει πολύ ενα είδος παιχνιδιού το οποίο μπορεί να μοιάζει με θεατρική παράσταση, όπως  για παράδειγμα το να παίζουν «πόλεμο», «το κομμωτήριο» ή «την οικογένεια». Ενσαρκώνοντας τους ρόλους μεταξύ τους (ή μεταξύ αυτών και των κούκλων τους), αυτοσχεδιάζουν και φτιάχνουν μια ιστορία.
Ο J. L  Moreno, εμπνευστής της θεωρίας και της μεθόδου του Ψυχοδράματος, διαπίστωσε ότι όσο τα παιδιά έπαιζαν τέτοιου είδους  παιχνίδια που εμπεριέχουν  ιδιαίτερο αυθορμητισμό, συχνά εξέφραζαν με αυτό τον τρόπο ψυχοπαθολογικά προβλήματα δικά τους ή της οικογένειας, καθώς  και εσωτερικές  συγκρούσεις, επιθυμίες,  άγχη,  φόβους και φαντασιώσεις που έτσι έπαυαν να είναι εγκλωβισμένα και έβρισκαν διέξοδο και δημιουργική εκτόνωση.image8s

Το παιχνίδι λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα το θεατρικό και ψυχοδραματικό παιχνίδι, είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα παιδιά, όχι μόνο για δημιουργική αυτο-έκφραση, αλλά και ως μια  μορφή  ψυχοθεραπείας και προσπάθειας να επικοινωνήσουν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν διαφορά προβλήματα, καταστάσεις και συναισθήματα που τα απασχολούν. Πάνω λοιπόν σε αυτή την διαδικασία παιχνιδιού των παιδιών, βασίζεται και το ψυχόδραμα και το θεατρικό παιχνίδι,  με κύριο εργαλείο τον αυθορμητισμό και την φυσική δημιουργική ικανότητα που έχουν τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με την συνεργάτιδά μας Άννα Πολυχρονοπούλου στο 693.74.09.217 &  210.92.10.830.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.