Ψυχόδραμα

Το ψυχόδραμα ως μέθοδος ομαδικής θεραπείας

Το ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας η οποία βασίζεται στη σύνδεση και τη συνεργασία θεατρικών και ψυχοθεραπευτικών τεχνικών, και πιο συγκεκριμένα αποσκοπεί στην αναβίωση, την ανάλυση και την εκφόρτιση των ψυχικών συγκρούσεων που απασχολούν κάθε άνθρωπο, με το να τις παρουσιάζει και να τις παίζει σαν να ήταν θεατρικό δρώμενο. Η μέθοδος του ψυχοδράματος ενθαρρύνει και βοηθά τα άτομα να εκφράζουν και να επεξεργάζονται σε βάθος τα προσωπικά τους βιώματα, τα συναισθήματά τους καθώς και τα προβλήματα που τα απασχολούν.

Περιλαμβάνοντας το σώμα ως βασικό στοιχείο της θεραπευτικής διαδικασίας, βοηθά να εκφράζονται τα βαθύτερα συναισθήματα και οι εσωτερικευμένες αναμνήσεις που έχει κάθε άνθρωπος. Το ψυχόδραμα χρησιμοποιεί μεθόδους που περιέχουν αυθόρμητη δράση που εμπεριέχει άμεσα όλο το σώμα και τις αισθήσεις.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το ψυχόδραμα αφορά παιδιά και ενήλικες. Απευθύνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της ζωής ενός ανθρώπου, όπως σ’ αυτούς των σχέσεων, της εκπαίδευσης, της εργασίας, της προσωπικής βελτίωσης, της αντιμετώπισης κρίσεων και της αυτογνωσίας. Επίσης, στοχεύει στη θεραπεία συμπτωμάτων (κατάθλιψη, διαταραχές πανικού, διατροφικές διαταραχές, φοβίες κ.ά.) που πηγάζουν από ψυχολογικά αίτια και στη θεραπεία ψυχικών νόσων.

Σε προσωπικό επίπεδο, το ψυχόδραμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία αυτογνωσίας. Έχει διαπιστωθεί πως η ψυχοθεραπευτική αυτή μέθοδος έχει άμεση επίδραση στον τρόπο σκέψης ενός ατόμου και στον τρόπο που βιώνει τα συναισθήματά του. Παράλληλα, μπορεί να αλλάξει τη στάση που τηρεί μέσα στην κοινωνία, να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους άλλους, να το βοηθήσει να ανακαλύψει και να σταθεροποιήσει την προσωπική του ταυτότητα, αλλά και να αυξήσει τα στοιχεία της δημιουργικότητας και του αυθορμητισμού στην προσωπικότητά του.

 

*οι συνεδρίες πραγματοποιούνται από την Άννα Πολυχρονοπούλου

Τα σχόλια έχουν κλείσει.